Smartphone verslaving

Mijn smartphone beheerst mijn leven

Mijn smartphone beheerst mijn leven

We hebben niet allemaal een bucketlist waarmee we de sleur van alledag te lijf gaan. En dat hoeft ook niet. Alarmerend is echter dat zoveel mensen zo volslagen verslaafd zijn aan hun smartphone. Het kleine schermpje legt groot beslag.

We lezen minder boeken en kranten, trage televisie verdragen we niet meer, een bordspel komt niet meer op tafel. Ziedaar de situatie in een gemiddeld Nederlands gezin. Ook bij jou?

Smartphone verslaving

Een modern gezin in actie

De televisie staat aan als symbool van vervlogen tijden. Maar iedereen kijkt naar zijn eigen kleine schermpje. Dochters op social media, zoons die youtube filmpjes kijken, moeders op facebook en in whappjes, vaders op nieuwssites, in werkmail of een onnozel spelletje. Gemiddeld kijken we zomaar tien uur per dag naar onze Smartphone, als hij stukvalt verschrompelt onze wereld en lijkt alles nutteloos. We zijn verslaafd aan onze eigen apps, een verslaving die we wel even kunnen onderdrukken: ‘laten we een spelletje doen’, maar zodra het spelletje over is, hollen we naar de opladers.

Doodongelukkig of in control?

Kinderen zijn minder goed in tekenen, in taal, in gymnastiek. Ze begrijpen minder van sociale interactie, kortere lontjes, gewend dat er na de dood een nieuw level gespeeld kan worden. Dat het door de verslaving aan smartphones en gameconsoles komt, accepteren de meeste ouders echt wel, maarja wat doe je eraan? Hun vriendjes en vriendinnetjes…

Maar is het voor een ouder, dus voor jou, dan wel prima om zoveel uur te besteden aan de kleine e-terrorist? Als kinderen er minder door presteren op allerlei fronten, zal dat dan ook niet voor jou gelden? Stomp je af omdat je verslaafd bent geraakt aan de veelkleurige symbooltjes op je beginscherm? Zou je niet een beetje willen minderen, of heel veel willen minderen?

Yoga en Mindfulness dan maar

Dus gaat het goed met Yoga-studio’s en mindfulness coaches. Want we worden langzamerhand gek van die permanente buzz. Maar als je verslaafd bent, kun je dan niet beter proberen van die verslaving af te komen, dan hem te compenseren met af en toe een uurtje stille meditaties? Zou je niet in ieder geval ook de bijl aan de wortel van je smartphone gebruik moeten zetten?

De Provocatieve aanpak werkt

Als Provocatief Coach houd ik het graag eenvoudig. In geanimeerd scherpe gesprekken zoek ik graag met je uit of onnozele apps, of toch de televisie, of eigenlijk de alcohol en andere ‘dingetjes’ je te zeer afleiden van de belangrijke zaken in het leven. En we komen tot gedachten over wat je eraan gaat doen. Yoga en de sportschool zouden zomaar aan bod kunnen komen, maar gewoon eens kijken welke eenvoudige zaken je thuis al kunt doen: het kan geen kwaad. Je kunt alles zelf verzinnen, maar ik zorg ervoor dat je het ook daadwerkelijk doet en dat je thuis de regels bepaalt.