Wie ben ik Qruun Schram - Preau

Wie ben ik

Qruun Schram, het verleden


De eerste 17 jaar van mijn carrière wees niet naar een toekomst als Provocatief Coach. Ik werkte binnen de farmaceutische industrie, na een studie Farmacie in Groningen. Ik doorliep de hele carrière van artsenbezoeker tot business unit director. Veel coaches gehad en zelf teamleden gecoacht. Personal development op basis van competentie systemen: daar waren we in Farma op gericht. Afstemmen, afspreken en aanspreken. Doelen stellen op persoonlijke groei en professionele effectiviteit. En dan in gesprekken vragen stellen, en doorvragen, net zolang totdat de medewerker het antwoord gaf waarop je zat te wachten. Soms kwam het nooit.

Ontslag genomen en een boek geschreven tijdens mijn sabbatical. ‘Man op de Weegschaal’, 3e druk, bijna 4.000 stuks verkocht. Een mooi avontuur met radio, TV in de wereld van schrijvers en uitgevers. Een boek wat confronteerde zonder hulp te bieden. Veel leuke reacties.

Daarna gescout door een ICT ondernemer als commercieel directeur en tijdelijk bestuurder van zijn ICT onderneming. Dat bedrijf helpen groeien van 6 naar 30 werknemers in 6 jaar tijd. Daar tevens verantwoordelijk voor vormgeven aan de SEMCO-cultuur naar het voorbeeld van Ricardo Semler zijn bedrijf. Achteraf liggen daar de wortels als Provocatief Coach: de directheid van die cultuur, het niet eromheen draaien, wars zijn van politiek gedrag en sociale conventies. Gewoon weer normaal doen. Dat is SEMCO en dat is ook de rol van Provocatief Coach.

Eind 2015 geclasht met mijn compagnon en na een korte heftige rouwperiode omgeschoold tot MfN registermediator, Systemisch Coach en Provocatief Coach.

Alle drie leuk, maar de rol van Provocatief Coach voelt als ‘mijn vel’. Schakelen naar Systemische Coaching doe ik als er grotere verbanden zijn, als de omgeving grote invloed heeft op het individu.

Provocatief Coach,  het heden

Collega’s van het eerste Farma-uur bevestigen: Provocatief Coach, dat past helemaal bij mij. 

Provocatieve Coaching is gestoeld op 3 ‘lagen’. De eerste laag, de ‘bedding’ is ‘Warmte’. Ik zoek echt contact met mijn cliënt. Niet afstandelijk, maar dichtbij. Zorgen dat we er samen goed in zitten: wat heb jij te verliezen? Waarom zou je afstand houden, als je er voor jezelf zit?

De 2e laag die de Provocatieve Coach moet kunnen aanbrengen is ‘Humor’. Freddy Farrelly had het over de ‘laughing state’. Alsof je staat te dollen aan de toog: grapjes, lichtheid, een klap op de schouder.

Als die 2 lagen er zijn, ontstaat als vanzelf ruimte voor de 3e en beslissende laag: hier gaat de Provocatief Coach aan de slag met prikkelende opmerkingen, scherpe analyses, uitdagende vragen. Ik zet jou op het puntje van je stoel. Je vraagt je soms af: ‘wil ik dit wel horen?’ en misschien zelfs ‘dit kan een coach toch niet zeggen?’

Als we daar zijn aangekomen is mijn rol als Provocatief Coach geslaagd. Je bent in verwarring, geprikkeld. Je komt in beweging.